Το Ελληνικό Ινστιτούτο Ανάπτυξης Χαλκού είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός, που στόχο έχει την προώθηση των προϊόντων και των ιδιοτήτων τού χαλκού.
Οι επιφάνειες από χαλκό, όπως έχει επιστημονικά αποδειχθεί, αποτελούν μία ασπίδα προστασίας στην εξάπλωση μικροβίων και ιών, λόγω των αντιμικροβιακών ιδιοτήτων που διαθέτουν. Μικρόβια και ιοί που έρχονται σε επαφή με τις επιφάνειές του, αρχίζουν να χάνουν τη δραστικότητά τους από το πρώτο λεπτό, μέχρι της τελικής απομείωσης του φορτίου τους μετά από 2 ώρες.
Σήμερα, η πανδημία του Covid-19 υποχρέωσε την παγκόσμια κοινότητα να δημιουργήσει πρωτόκολλα προστασίας της Δημόσιας Υγείας απέναντι στη διασπορά του ιού, όχι μόνο στις Μονάδες Υγείας, αλλά και ευρύτερα στην κοινότητα, σε χώρους όπως τα ξενοδοχεία.
Η χώρα μας έχει τη μοναδική ευκαιρία, εφόσον διατηρήσει τον χαμηλό βαθμό μετάδοσης του ιού, να θεωρηθεί ένας από τους ασφαλέστερους τουριστικούς προορισμούς. Αυτό μπορούν και πρέπει να το εκμεταλλευτούν τα τουριστικά καταλύματα, δημιουργώντας προϋποθέσεις για υγιή και ασφαλή διαμονή των πελατών τους.
Το Ελληνικό Ινστιτούτο Ανάπτυξης Χαλκού, έχοντας δημιουργήσει ειδική Επιστημονική Ομάδα υπεύθυνη για τη σωστή εφαρμογή αντιμικροβιακών προϊόντων χαλκού σε πολυσύχναστους χώρους, μπορεί να συμβάλλει σε αυτή την προσπάθεια, παρέχοντας πιστοποίηση αντιμικροβιακής προστασίας σε συγκεκριμένους χώρους των ξενοδοχειακών μονάδων, εφόσον αυτές ακολουθήσουν ένα πρωτόκολλο επιλογής και τοποθέτησης συγκεκριμένων σημείων με προϊόντα αντιμικροβιακού χαλκού.
Τηρώντας το πρωτόκολλο της Επιστημονικής Ομάδας του Ελληνικού Ινστιτούτου Ανάπτυξης Χαλκού, το οποίο περιλαμβάνει λεπτομερείς οδηγίες για το πώς και σε ποια σημεία πρέπει να τοποθετηθούν συγκεκριμένα προϊόντα αντιμικροβιακού χαλκού, οι ξενοδοχειακές μονάδες μπορούν να πιστοποιηθούν από το Ελληνικό Ινστιτούτο Ανάπτυξης Χαλκού για την αντιμικροβιακή θωράκισή τους.
Αυτή η υπηρεσία θα μπορεί να συμπεριληφθεί και στα πλαίσια του θεσμού «Τουρισμός Υγείας και Ευεξίας», που κάποιες ξενοδοχειακές μονάδες έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούν.
Αυτήν την πιστοποίηση μπορεί να την προσφέρει η ξενοδοχειακή μονάδα στους πελάτες της ως ένα επιπλέον μέτρο στα ήδη υπάρχοντα για τη διατήρηση υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους διαμονής τους, προσδίδοντας προστιθέμενη αξία στις υπηρεσίες της και προσφέροντας στους πελάτες της ένα ακόμη κίνητρο για να προτιμήσουν τη μονάδα που έχει τη μεγαλύτερη προστασία απέναντι στη μετάδοση ιών και μικροβίων.