Στον δεύτερο αρχιτεκτονικό διαγωνισμό 100% Hotel Design Awards, που παρουσιάστηκε στο πλαίσιο της έκθεσης 100% Hotel Show 27-30 Νοεμβρίου 2015, το βραβείο για το «Καλύτερο Spa» απονεμήθηκε εξ ημισείας στα ξενοδοχεία:
«AVRA IMPERIAL BEACH RESORT & SPA » / «NOVI VINODOLSKI HOTEL»
και τα γραφεία
ΜΜ GROUP ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ Ε.Π.Ε. / DIVERCITY
AVRA IMPERIAL BEACH RESORT & SPA -Περιγραφή έργου
Το AVRA IMPERIAL BEACH RESORT & SPA είναι ένα πολυτελές ξενοδοχείο 5 αστέρων, κατασκευασμένο σε μια έκταση 65 στρεμμάτων στο Κολυμβάρι Χανίων, 23 χιλιόμετρα από την πόλη των Χανίων, στην Κρήτη.
Η ξενοδοχειακή μονάδα περιλαμβάνει, 328 πολυτελή δωμάτια και σουίτες, 2 μεγάλες εξωτερικές πισίνες, 1.500 τ.μ. και 700 τ.μ., γλυκού και θαλασσινού νερού αντίστοιχα, κέντρο ευεξίας (spa) 1.900 τ.μ., 10 αίθουσες συνεδρίων συνολικής χωρητικότητας 2000 ατόμων, με μία κεντρική 1000 ατόμων και 9 μικρότερες, 3 εστιατόρια, 3 bar και 2 Pool Bar.
Η μνημειακή είσοδος του ξενοδοχείου, βρίσκεται στη δεξιά πλευρά του δρόμου που οδηγεί προς το χωριό του Κολυμβαρίου. Τμήμα του ξενοδοχείου βρίσκεται στην αριστερή πλευρά το δρόμου και συνδέεται με το υπόλοιπο συγκρότημα μέσω μιας μεταλλικής πεζογέφυρας.
Η κεντρική είσοδος οδηγεί στο χώρο υποδοχής του ξενοδοχείου και σε χώρους καθιστικού. Το επιβλητικό ύψος, τα μεγάλα κυκλικά φώτα της οροφής, τα φωτιζόμενα μινωικά σύμβολα, χαραγμένα στις μαρμάρινες επιφάνειες, δημιουργούν ένα αίσθημα μεγαλοπρέπειας. Τα υλικά όπου επικρατούν στους χώρους αυτούς είναι το μάρμαρο, το γυαλί και η πέτρα τοπικής παραγωγής. Τα σύμβολα της γραμμικής Β', μινωικής γραφής, συνθέτουν την κεντρική διακοσμητική ιδέα και συναντώνται σε όλους τους χώρους του ξενοδοχείου με εφαρμογές σε ταπετσαρίες, δάπεδα και λοιπές επιφάνειες.
Βγαίνοντας από το χώρο υποδοχής προς τους εξωτερικούς χώρους, ο επισκέπτης αποκτά μία πανοραμική άποψη του ξενοδοχειακού συγκροτήματος με τις υδάτινες επιφάνειες. Εντυπωσιακό στοιχείο των εξωτερικών διαμορφώσεων αποτελεί η πισίνα, κατασκευασμένη από γυαλί, καθώς και η επικάλυψη των κτιριακών όγκων, η οποία απαρτίζεται από ημικυκλικά, θολωτά στέγαστρα, μορφολογικό γνώρισμα των νεωρίων στον ενετικό λιμένα Χανίων.
Μελέτη-Επίβλεψη: ΜΜ Group Σύμβουλοι Μηχανικοί Ε.Π.Ε.
Αρχιτέκτονας Έργου: Βασίλης Λαμπρινός
Χρόνος μελέτης και αποπεράτωσης: 2005-2011
Κόστος υλοποίησης: ~60.000.000 ευρώ
Κατασκευαστής έργου: ΦΙΝΟΜΠΕΤΟΝ Α.Ε. (γενική εργολαβία)
Προμηθευτές εξοπλισμού:
Ειδή υγιεινής: Ideal Standard
Προμήθεια Φωτιστικών: Bright Ειδικός Φωτισμός Α.Ε.
Έπιπλα: Σ. & Δ. Μανιαδάκης – Κ. Μπακούσης, Ευαγγελία Λιοκουρα
Στρώματα – Κρεβάτια: Carteco (Simmons), Αφοι Μ. Βελιβασάκη Α.Β.Ε.Ε. (Candia Strom)
Κουρτίνες – Υφάσματα: Ευτυχία Παπαδάκη
Ταπετσαρίες – Μοκέτες: Apollon Group
Επίπλωση Συνεδριακών: Hoteline S.A. (Burgess)
Φωτογραφίες: Γιάννης Βρέττος, Christos Drazos photography
NOVI VINODOLSKI HOTEL -Περιγραφή έργου
Πρόκειται για ξενοδοχείο 4 αστέρων στο Novi Vinodolski της Κροατίας, σε ένα οικόπεδο το οποίο βρίσκεται ανάμεσα σε πολυσύχναστη μαρίνα, στη βορειοδυτική πλευρά του, και τη θάλασσα στη νότια πλευρά του. Το ξενοδοχείο, περίπου 6.800m2, αποτελείται από 70 δωμάτια και κοινόχρηστους χώρους, όπως εστιατόριο, bar,αίθουσα πολλαπλών χρήσεων,spa, πισίνα και εξωτερικούς χώρους.
Στα ζητούμενα του διαγωνισμού συμπεριλαμβανοταν επίσης η πρόβλεψη για επανασύνδεση της ευρύτερης περιοχής που βρίσκεται το οικόπεδο με τον παραλιακό πεζόδρομο της πόλης και κατ'επέκταση τις βραχώδεις παραλίες και τη θάλασσα, προκειμένου να δημιουργηθεί πόλος έλξης τόσο για τους ταξιδιώτες όσο και για την τοπική κοινότητα.
Η αρχιτεκτονική πρόταση εμπνεύστηκε από δύο στοιχεία: α) την αμφιθεατρική τομή του εδάφους του Novi Vinodolksi και β) τη θέση του οικοπέδου ανάμεσα στη πολύβοη μαρίνα και την ήρεμη θάλασσα.
Ακολουθώντας την τομή του εδάφους στο Novi Vinodolski, η οποία ξεκινά από τα ψηλά βουνά, αναπτύσσεται προς τη γεωργική γη και στη συνέχεια κατεβαίνει προς το ιστορικό κέντρο για να καταλήξει στον παραλιακό πεζόδρομο, στην παραλία και στα βαθιά μπλε νερά της θάλασσας.
Οι προτεινόμενοι χώροι του ξενοδοχείου διατάχθηκαν σε διαφορετικά επίπεδα ώστε αφενός να επιτρέπεται η ομαλή και διακριτή μετάβαση του επισκέπτη από το δημόσιο χώρο στους χώρους του ξενοδοχείου, αφετέρου να εξασφαλίζεται η μέγιστη δυνατή θέα και ιδιωτικότητα στα διάφορα επίπεδα του χώρου.
Συγκεκριμένα, καθώς ο επισκέπτης εισέρχεται στο lobby στο ισόγειο του κτιρίου, αγναντεύει τη θέα στη θάλασσα, η οποία καδράρεται από το χώρο του bar, ενώ παράλληλα αποκτά ελεγχόμενη θέα στο υπερυψωμένο επίπεδο της πισίνας και στους εξωτερικούς χώρους, όπου οδηγείται μέσω γλυπτικής σκάλας. Από το επίπεδο της πισίνας, η θέα ανοίγεται προς τη θάλασσα, ενώ στις διαμορφωμένες πλατφόρμες του εξωτερικου χώρου, δημιουργούνται καθιστικά, χώροι ανάπαυσης και χώροι συνάντησης, σε διαφορετικά επίπεδα, με διαφορετικές φυγές στον περιβάλλοντα χωρο. Οι πλατφόρμες αυτές κατεβαίνουν σημειακά μεχρι την παραλία, όπου μετατρέπονται σε εφήμερες κατασκευές- προβλήτες για τους επισκέπτες και την τοπική κοινότητα. Επιστρέφοντας στο εσωτερικό του ξενοδοχείου, η γλυπτική σκάλα οδηγεί τον επισκέπτη στις στάθμες των δωματίων, όπου εξασφαλίζεται μεγαλύτερη ιδιωτικότητα.
Τα δύο ετερογενή αστικά τοπία στα όρια του οικοπέδου, δηλαδή η πολυσύχναστη μαρίνα και η ήρεμη θάλασσα, αποτέλεσαν αφορμή για το σχεδιασμό μίας "κινούμενης" όψης, η οποία αποτελείται από πτυσσόμενα διάτρητα πανέλα, τα οποία φιλτράρουν το φως του ήλιου. Τα πανέλα- σκίαστρα τοποθετούνται άλλοτε στο όριο του κτηρίου, δημιουργώντας προστατευόμενα μπαλκόνια με ελεγχόμενη θέα προς τη μαρίνα, ώστε να ενισχύσουν την ιδιωτικότητα των επισκεπτών, ή υποχωρούν και τοποθετούνται μπροστά από τα υαλοστάσια της δυτικής όψης, ώστε ο επισκέπτης να απολαμβάνει ανεμπόδιστα τη θέα προς την θάλασσα από τους εξώστες.
Στο σπα η χωρική αφήγηση στήνεται γύρω από το υδάτινο στοιχείο και τη μετάβαση από τη σκιά στο φως: Η εσωτερική πισίνα του σπά σχεδιάζεται ώστε ο επισκέπτης να καδράρει τη θέα στη θάλασσα, ενώ όπως κολυμπά από το κλειστό χώρο προς τη θέα , το νερό μετατρέπεται σε εξωτερική πισίνα. Ο επισκέπτης βρίσκεται τώρα να κολυμπά απολαμβάνοντας τον ήλιο και τη θέα. Δωμάτια θεραπείας, υδρομασάζ, sauna και steam, περιλαμβάνονται στους κλειστούς χώρους του spa, προσφέροντας στιγμές χαλάρωσης και ευεξίας στον επισκέπτη.
Αρχιτέκτονες: Divercity
Νικόλας Τραβασάρος, Χριστίνα Αχτύπη, Daniel Silva, Yun Wan, Kirsty Williams
Αρχιτεκτονική Τοπίου: Scape Design Associates
Interior Designers: Carole Topin
Leed Consultants: XCO2 Energy
Carbon Profiling: Sturgis Carbon Profiling (SCP)