{{user.name}}
IOO% HOTEL SPECIALS
EN
GR

Μαντώ Σαμίου (Akra Studio): "Πιστεύουμε βαθιά, πως αν αξιοποιήσουμε ό,τι φυσικό υπάρχει γύρω μας, μπορούμε να δημιουργήσουμε αξέχαστες χωρικές εμπειρίες"   |  100% Hotel Specials Team

Μαντώ Σαμίου (Akra Studio): "Πιστεύουμε βαθιά, πως αν αξιοποιήσουμε ό,τι φυσικό υπάρχει γύρω μας,  μπορούμε να δημιουργήσουμε αξέχαστες χωρικές εμπειρίες"

Για μία ακόμα χρονιά, τα 100% Hotel Specials βρίσκονται σε ανοιχτό διάλογο με τους δημιουργούς των ξενοδοχειακών έργων που διακρίθηκαν στα φετινά 100% Hotel Design Awards.

Μέσα από 5 ερωτήσεις, στόχος είναι να αποτυπωθεί η φιλοσοφία τού κάθε γραφείου, η προσέγγιση που το ίδιο ακολουθεί κατά τη μελέτη και τον σχεδιασμό ενός τουριστικού καταλύματος αλλά και ο σχολιασμός των τάσεων που θα επηρεάσουν τον Ξενοδοχειακό Αρχιτεκτονικό Σχεδιασμό τα επόμενα χρόνια. Παράλληλα, καθώς βρίσκουμε ενδιαφέρον να μάθουμε για την ιδέα πίσω από το δημιούργημα, θα μάθουμε για τη βασική πηγή έμπνευσης που υπάρχει πίσω από το Nomas αλλά και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του σχεδιασμού του που αναδεικνύουν το συνολικό concept του ξενοδοχείου. Στο παρόν τεύχος των 100% Hotel Specials, φιλοξενούμε τη Μαντώ Σαμίου, συνιδρύτρια του γραφείου Akra Studio.

Πώς θα ορίζατε τη σχεδιαστική φιλοσοφία του γραφείου σας, και πώς αυτή αποτυπώνεται στον σχεδιασμό των ξενοδοχειακών έργων;

Η φιλοσοφία πίσω από τον σχεδιασμό κάθε χώρου είναι να προσφέρουμε μοναδικές εμπειρίες, να προκαλέσουμε συναισθήματα, να δημιουργήσουμε αρχιτεκτονήματα τα οποία αλληλεπιδρούν αρμονικά με το περιβάλλον στο οποίο τοποθετούνται. Πιστεύουμε βαθιά, πως αν αξιοποιήσουμε ό,τι φυσικό υπάρχει γύρω μας –φως, υλικά, μορφές–, μπορούμε να δημιουργήσουμε χωρικές εμπειρίες, αξέχαστες για όσους τις βιώνουν. Έχοντας την έδρα του γραφείου μας στην Ελλάδα, πηγή έμπνευσης αποτελεί ο ίδιος μας ο τόπος. Καθώς το κλίμα επιτρέπει τη διαβίωση σε εξωτερικούς χώρους κατά το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου, σχεδιάζουμε καταλύματα και ξενοδοχειακά συγκροτήματα στα οποία αποδίδουμε έμφαση στους υπαίθριους και ημιυπαίθριους χώρους. Με αυτόν τον τρόπο, δημιουργούμε χώρους ευάερους και ευήλιους, χώρους που είναι άνετοι, χώρους που προσφέρουν την απόλυτη τουριστική εμπειρία. Επιπλέον, ελαχιστοποιώντας την κατανάλωση ενέργειας και μειώνοντας τα απόβλητα, συμβάλλουμε στη βιωσιμότητα της τουριστικής βιομηχανίας στην Ελλάδα. Ως νέοι αρχιτέκτονες, ενημερωνόμαστε συνεχώς για τις νέες τάσεις, μελετούμε τις σύγχρονες τεχνολογίες και αναγνωρίζουμε την ανάγκη για συνεχή εξέλιξη και βελτίωση.

Ποιες θεωρείτε ότι είναι οι τάσεις που θα κυριαρχήσουν τα επόμενα χρόνια στο Ξενοδοχειακό Αρχιτεκτονικό Design, και πώς θα επηρεάσουν τα υφιστάμενα αλλά και τα νέα καταλύματα;

Τα τελευταία χρόνια, αναδύονται ποικίλες τάσεις στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό των τουριστικών καταλυμάτων, οι οποίες καθοδηγούνται από τις μεταβαλλόμενες προτιμήσεις των πελατών, τις τεχνολογικές εξελίξεις και τις ανησυχίες γύρω από τη βιωσιμότητα. Ακολουθούν ορισμένες από τις βασικές τάσεις που είναι πιθανό να κυριαρχήσουν στον ξενοδοχειακό σχεδιασμό τα επόμενα χρόνια:

  • Βιώσιμος σχεδιασμός: Ο βιώσιμος σχεδιασμός γίνεται όλο και πιο σημαντικός στον ξενοδοχειακό κλάδο, καθώς οι ταξιδιώτες αναπτύσσουν μεγαλύτερη οικολογική συνείδηση. Τα ξενοδοχεία διερευνούν διάφορες στρατηγικές πράσινου σχεδιασμού, όπως τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, τη μείωση της κατανάλωσης νερού και τη χρήση τοπικών υλικών.
  • Ενσωμάτωση τεχνολογίας: Η τεχνολογία διαδραματίζει ολοένα και πιο σημαντικό ρόλο στον σχεδιασμό των ξενοδοχείων, καθώς οι επισκέπτες απαιτούν προηγμένες ανέσεις και υπηρεσίες. Τα ξενοδοχεία ενσωματώνουν τεχνολογίες όπως: αυτοματοποιημένο σύστημα check-in και έλεγχο δωματίων, εικονικές υπηρεσίες θυρωρού, διαδραστικά ηλεκτρονικά συστήματα, διαδραστικά συστήματα ψυχαγωγίας εντός των δωματίων κτλ.
  • Πολυλειτουργικοί χώροι: Ο σχεδιασμός των ξενοδοχείων απομακρύνεται από την τυπική κάτοψη, με την παραδοσιακή διάταξη των δωματίων. Υπάρχει, πλέον, η ανάγκη ύπαρξης πολυλειτουργικών χώρων, που μπορούν να εξυπηρετούν περισσότερους σκοπούς. Αυτό περιλαμβάνει ευέλικτους χώρους εργασίας, κοινόχρηστους χώρους και αίθουσες πολλαπλών χρήσεων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για εκδηλώσεις ή συναντήσεις.
  • Ευεξία και γυμναστική: Η υγεία και η ευεξία γίνονται κορυφαία προτεραιότητα για πολλούς ταξιδιώτες, και τα ξενοδοχεία ανταποκρίνονται ενσωματώνοντας στον σχεδιασμό τους γυμναστήρια, σπα και άλλες παροχές που επικεντρώνονται στην ευεξία.
  • Αυθεντικότητα και τοπικότητα: Οι ταξιδιώτες αναζητούν όλο και περισσότερο αυθεντικές, τοπικά εμπνευσμένες εμπειρίες, και τα ξενοδοχεία ανταποκρίνονται ενσωματώνοντας στους χώρους τους τοπικά στοιχεία σχεδιασμού, υλικά και προϊόντα, έργα τέχνης, κτλ.

Το ελληνικό τουριστικό προϊόν βρίσκεται τα τελευταία χρόνια σε ιδιαίτερη ανάπτυξη. Πώς πιστεύετε ότι έχει συμβάλει ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός σε αυτό;

Η άνοδος του τουρισμού στην Ελλάδα αποτελεί ένα σύνθετο φαινόμενο, και η αρχιτεκτονική είναι μόνο ένας από τους πολλούς παράγοντες που συμβάλλουν σε αυτήν την ανάπτυξη. Η φυσική ομορφιά της χώρας, η πλούσια ιστορία και ο πολιτισμός, το ευχάριστο κλίμα και η ζεστή φιλοξενία αποτελούν βασικούς πόλους έλξης για τους επισκέπτες. Τούτου λεχθέντος, η αρχιτεκτονική μπορεί σίγουρα να συμβάλει στη συνολική ελκυστικότητα ενός προορισμού, και η Ελλάδα διαθέτει μια πλούσια αρχιτεκτονική κληρονομιά που αποτελεί μέρος της πολιτιστικής της ταυτότητας. Η χώρα φημίζεται για τα αρχαία ερείπια και την κλασική αρχιτεκτονική της, που αποτελούν σημαντικό πόλο έλξης για τους τουρίστες. Επιπλέον, περικλείει ένα ευρύ φάσμα αρχιτεκτονικών στυλ, από Βυζαντινές εκκλησίες και κτίρια της Οθωμανικής εποχής, μέχρι παραδοσιακά νησιωτικά σπίτια, μοντέρνες κατοικίες και σύγχρονες κατασκευές. Όλα αυτά τα στυλ έχουν τη δυνατότητα να προσθέσουν στη συνολική ελκυστικότητα της χώρας, ως δημοφιλή προορισμού για τους τουρίστες. 

Επιπρόσθετα, καθώς τα τελευταία χρόνια υπάρχει αυξανόμενο ενδιαφέρον για τη βιώσιμη και φιλική προς το περιβάλλον αρχιτεκτονική, ορισμένα ξενοδοχεία και θέρετρα στην Ελλάδα έχουν υιοθετήσει αυτές τις αρχές στον σχεδιασμό τους. Αυτό μπορεί να συμβάλει στην προσέλκυση τουριστών που ενδιαφέρονται για τον υπεύθυνο τουρισμό και θέλουν να ελαχιστοποιήσουν τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις κατά τη διάρκεια των διακοπών τους. Συνολικά, αν και η αρχιτεκτονική δεν είναι η μοναδική κινητήρια δύναμη του τουρισμού στην Ελλάδα, μπορεί σίγουρα να συμβάλει στη συνολική ελκυστικότητα της χώρας ως προορισμού για τους ταξιδιώτες. Ένα τουριστικό κατάλυμα που αποτελεί υπόδειγμα Αρχιτεκτονικής μέσα σε ένα ποικιλόμορφο και ελκυστικό αρχιτεκτονικό τοπίο, σε συνδυασμό με τη φυσική ομορφιά, τον πολιτισμό και τη ζεστή φιλοξενία της Ελλάδας, μπορεί να δημιουργήσει ένα ελκυστικό πακέτο που προσελκύει επισκέπτες από όλο τον κόσμο.

Πιστεύετε ότι μπορούν οι ελληνικές τουριστικές μονάδες να σταθούν ισάξια έναντι του παγκόσμιου ανταγωνισμού; Ποιον ρόλο μπορεί να διαδραματίσει το design στη διαμόρφωση ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων;

Δεν υπάρχει κανένας λόγος για τον οποίο τα ελληνικά ξενοδοχεία δεν μπορούν να σταθούν στο ίδιο επίπεδο με τον παγκόσμιο ανταγωνισμό. Ο τουρισμός είναι ένα από τα μεγαλύτερα εθνικά προϊόντα, και ως εκ τούτου παρατηρούμε το μέγεθος των επενδύσεων στον συγκεκριμένο τομέα να αυξάνεται. Επιπλέον, στην Ελλάδα υπάρχει σημαντικός αριθμός ικανών και ταλαντούχων αρχιτεκτόνων που μπορούμε να υποστηρίξουμε τον σχεδιασμό απαιτητικών και πρωτοπόρων ξενοδοχειακών έργων.

Το πραγματικό ερώτημα είναι εάν μπορούμε να δημιουργήσουμε βιώσιμες στρατηγικές, που να διασφαλίζουν τη διατήρηση τόσο του πολιτιστικού όσο και του εθνικού περιβάλλοντος. Εάν η ανάπτυξη της ελληνικής τουριστικής βιομηχανίας γίνεται με σεβασμό προς τον εκάστοτε τόπο –φυσικό ή ανθρωπογενή. Εάν ο σχεδιασμός των τουριστικών καταλυμάτων επικεντρώνεται στην ανάδειξη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών κάθε περιοχής, έχοντας ως γνώμονα τον άνθρωπο.

Επομένως, καθώς ο τουριστικός κλάδος συνεχίζει να αναπτύσσεται, είναι σημαντικό να αναπτυχθούν βιώσιμες στρατηγικές που να εξασφαλίζουν τη διατήρηση τόσο του πολιτιστικού όσο και του φυσικού περιβάλλοντος της Ελλάδας. Η ελληνική τουριστική βιομηχανία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα πολιτιστικά και ιστορικά αξιοθέατα της χώρας, και η διατήρηση αυτών είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση του ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος της Ελλάδας. Για να επιτευχθεί αυτό, είναι σημαντικό να διασφαλισθεί ότι η κληρονομιά της χώρας δεν θα χαθεί ή θα καταστραφεί μέσα σε έναν «πανικό» ανάπτυξης νέων τουριστικών προϊόντων. Επιπλέον, καθώς η περιβαλλοντική βιωσιμότητα αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη απήχηση και πολλοί τουρίστες αναζητούν προορισμούς που δίνουν προτεραιότητα σε βιώσιμες πρακτικές, είναι χρήσιμο να αναπτυχθούν στρατηγικές που δίνουν προτεραιότητα στην προστασία του περιβάλλοντος, στη διατήρηση των πόρων και στις υπεύθυνες τουριστικές πρακτικές.

Είναι σημαντικό να επιτευχθεί ισορροπία μεταξύ των αναγκών της τουριστικής βιομηχανίας και της διατήρησης των πολιτιστικών και φυσικών πόρων της χώρας, ώστε να διασφαλιστεί ένα βιώσιμο μέλλον για την τουριστική βιομηχανία και τη χώρα στο σύνολό της. Εφ' όσον ικανοποιούνται τα παραπάνω, η αρχιτεκτονική και το design μπορούν να συμβάλλουν εκθετικά στην ανάδειξη ενός τουριστικού καταλύματος, στην αύξηση της δημοτικότητας ενός ξενοδοχείου, στην προσέλκυση επιπλέον τουριστών, στην αύξηση των επενδύσεων.  

Ποια είναι η βασική πηγή έμπνευσης πίσω από το ξενοδοχειακό συγκρότημα Nomas, και ποια τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τού σχεδιασμού του που αποτυπώνουν την ιδέα του δημιουργού αλλά και το συνολικό ξενοδοχειακό concept;

Το ξενοδοχείο Nomas βρίσκεται στα Φαλάσαρνα, στη δυτική πλευρά της Κρήτης. Η περιοχή χαρακτηρίζεται από το βραχώδες έδαφος, τη χαμηλή βλάστηση και τους ισχυρούς ανέμους που διαρκούν όλο τον χρόνο. Η επιμήκης αμμώδης παραλία με τα χαρακτηριστικά γαλαζοπράσινα νερά περιτριγυρίζεται από μια δραματική κορυφογραμμή που τη διατρέχει στο φόντο. Ένα παρθένο τοπίο που προκαλεί δέος με την αδρότητά του.

Τα φυσικά χαρακτηριστικά του τόπου αποτέλεσαν την κύρια πηγή έμπνευσης για τον σχεδιασμό μας. Με προσεκτική συνεκτίμηση των τοπικών κλιματικών συνθηκών, πρωταρχικός μας στόχος ήταν να σεβαστούμε τη φυσική ομορφιά της περιοχής, σχεδιάζοντας ισόγειους όγκους, οι οποίοι βρίσκονται σε άμεση επαφή με τη γη. Αποδίδοντας έμφαση στους υπαίθριους και ημι-υπαίθριους χώρους, διευκολύνουμε την απρόσκοπτη μετάβαση από το «μέσα» στο «έξω», δημιουργώντας μια αίσθηση ροϊκότητας και συνέχειας. Η συνεχής μετάβαση από τους κλειστούς στους υπαίθριους χώρους, από το φως στο σκοτάδι και αντίστροφα, επιτρέπει την ανεμπόδιστη εποπτεία του φυσικού περιβάλλοντος, ενώ ταυτόχρονα προσφέρει μια μεγάλη ποικιλία χωρικών εμπειριών, ενθαρρύνοντας την εξερεύνηση και την ανακάλυψη. Εστιάζοντας σε αυτή τη μετάβαση, στοχεύσαμε στη δημιουργία μιας μοναδικής εμπειρίας που εξυμνεί την ομορφιά του φυσικού περιβάλλοντος, προσφέροντας ταυτόχρονα όλες τις ανέσεις της σύγχρονης πολυτελούς διαβίωσης.

Θα μπορούσαμε να απαριθμήσουμε τις τυπολογικές συνδέσεις και τους παραλληλισμούς που έχουν γίνει με την πλούσια και περίπλοκη παραδοσιακή αρχιτεκτονική της Κρήτης -η κλειστή αυλή που λειτουργεί ως προθάλαμος, η προστατευμένη μπροστινή αυλή που μοιάζει με περιστύλιο, οι μίτες με το ανεπεξέργαστο φυσικό ξύλο και τους ανεπεξέργαστους σοβάδες. Η πρόθεσή μας, όμως, δεν είναι να αναπαράγουμε τις παραδοσιακές μορφές, αλλά να δημιουργήσουμε μια βιωματική σύνδεση με το φυσικό περιβάλλον. Για εμάς, αυτό σημαίνει τη δημιουργία ενός αρχιτεκτονικού έργου που αναδύεται οργανικά από το έδαφος και ενσωματώνεται απρόσκοπτα στο παρθένο τοπίο.

100% Hotel Specials Team
Εξειδικευμένα Στελέχη Της Demand Fairs & Media Και Επιλεγμένοι Εξωτερικοί Συνεργάτες.
Η ομάδα των 100% Hotel Specials, προβληματίζεται, ερευνά και καταγράφει τις Σύγχρονες Ανάγκες του Κλάδου της Φιλοξενίας, αλλά και τις Νέες Τάσεις και Καινοτομίες που σχετίζονται με τη δημιουργία, τη λειτουργία και την ανάπτυξη των Ξενοδοχειακών Επιχειρήσεων. Τα αποτελέσματα της συστηματικής αυτής προσπάθειας, με τη μορφή άρθρων, παρουσιάσεων κοκ, ενσωματώνονται στο περιεχόμενο των 100% Hotel Specials.
CLOSE
ΣΤΕΙΛΕ ΜΗΝΥΜΑ
Thank you for your message. The Exhibitor will be informed and reply to you the soonest possible.
Ευχαριστούμε για το μήνυμά σας. Ο Εκθέτης θα ενημερωθεί και θα σας απαντήσει το συντομότερο.
Thank you for your message. The Visitor will be informed and reply to you the soonest possible.
Ευχαριστούμε για το μήνυμά σας. Ο Επισκέπτης θα ενημερωθεί και θα σας απαντήσει το συντομότερο.
ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΕ HOTELIER WORKSHOP
ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Είστε σίγουροι ότι θέλετε να παρακολουθήσετε το πιο κάτω Workshop;

Παρακαλώ επιβεβαιώστε τη συμετοχή σας.

{{workshop.name_gr}}

{{workshop.day}}

{{workshop.start_hour}}:{{workshop.start_minutes}} - {{workshop.end_hour}}:{{workshop.end_minutes}}
Η ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΑΣ ΣΤΟ WORKSHOP
Η ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΑΣ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΘΗΚΕ

Ευχαριστούμε για την εγγραφή σας σε αυτό το Workshop! Μπορείτε να κατεβάσετε το εισιτήριό σας πατώντας εδώ.

Ευχαριστούμε για την εγγραφή σας!

Η ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΑΣ ΣΤΟ IOO% HOTEL SHOW

Ευχαριστούμε πολύ για το ενδιαφέρον σας για την έκθεση IOO% Hotel Show! Για να ολοκληρωθεί η διαδικασία εγγραφής σας στο σύστημα, θα πρέπει να ανοίξετε το σύνδεσμο επιβεβαίωσης που έχει αποσταλεί στο email σας. Με αυτόν τον τρόπο, θα μπορέσετε να κατεβάσετε το εισιτήριό σας για να επισκεφθείτε την έκθεση, να κλείσετε ραντεβού με τους εκθέτες, αλλά και να κάνετε εγγραφή στα Workshops.


Μείνετε ενημερωμένοι για όλα τα νέα του IOO% Hotel Show ακολουθώντας μας στα Social Media