Το ξενοδοχείο Hellenic Vibes δεν είναι απλώς ένα έργο της ΤΕΧΝΕΚ ΑΕ, αλλά η υλοποίηση του οράματος για ένα smart ξενοδοχείο υψηλής αισθητικής και τεχνολογικών προδιαγραφών στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, που προάγει τον τουρισμό υψηλού επιπέδου.
Η μελέτη διήρκεσε έναν χρόνο. Βασικός άξονας στην προσέγγιση του σχεδιασμού υπήρξε ο συγκερασμός των σύγχρονων σχεδιαστικών τάσεων, των λιτών και μοντέρνων γραμμών με τον παραδοσιακό χαρακτήρα του υφιστάμενου κτιρίου, με σκοπό την ανάδειξη του ιδιαίτερου ύφους και της αρχιτεκτονικής του και την επίτευξη του βέλτιστου αισθητικού αποτελέσματος.
Για τη στέγαση του ξενοδοχείου επιλέχθηκε το κτήριο επί της οδού Ερμού 66, το οποίο είναι χαρακτηρισμένο διατηρητέο και λειτουργικώς συνενωμένο με το νέο κτήριο της οδού Αγίας Ειρήνης 7. Το κτήριο παρέμενε αναξιοποίητο, καθώς το εσωτερικό του είχε καταστραφεί από πυρκαγιά.
Αρχικά πραγματοποιήθηκαν εργασίες αποκατάστασης του κελύφους, το οποίο παραμένει αναλλοίωτο, και οι κύριες όψεις του διατηρούνται ως είχαν. Οι εργασίες της ΤΕΧΝΕΚ ΑΕ αφορούν αποκλειστικά το εσωτερικό του κτιρίου και πραγματοποιήθηκαν από ειδικευμένα συνεργεία τεχνιτών – υπεργολάβων, σύμφωνα με τους κανόνες της τέχνης και της επιστήμης. Οι εργασίες ξεκίνησαν τον Φεβρουάριο του 2020 και ολοκληρώθηκαν στις 17 Ιουλίου του 2021, έχοντας αντιμετωπίσει όλες τις δυσκολίες και καθυστερήσεις που επέφεραν τα δυο lockdown.
Στο ισόγειο του πενταώροφου κτιρίου λειτουργεί ανεξάρτητο κατάστημα. Το ξενοδοχείο αποτελείται από υπόγειο, ισόγειο, τέσσερις (4) ορόφους και δώμα. Στο υπόγειο βρίσκονται όλοι οι απαραίτητοι βοηθητικοί χώροι και το γραφείο διεύθυνσης.
Στο ισόγειο βρίσκονται η κεντρική είσοδος και ο χώρος υποδοχής του ξενοδοχείου, ο οποίος συνδέεται απευθείας με τον χώρο του πρωινού και το κεντρικό γυάλινο κλιμακοστάσιο, που οδηγεί σε όλα τα επίπεδα του ξενοδοχείου. Ο υπαίθριος χώρος της εισόδου έχει διαμορφωθεί με φύτευση σε χαμηλά παρτέρια και έχει διακοσμηθεί με γκράφιτι τριών διαστάσεων. Ο σχεδιασμός της εισόδου παρέχει αυτόνομη και ασφαλή προσπέλαση στο κτήριο από ΑΜΕΑ.
Ο πρώτος όροφος περιλαμβάνει οκτώ δωμάτια, ένα εκ των οποίων ειδικά διαμορφωμένο ώστε να μπορεί να φιλοξενήσει ΑΜΕΑ, με δυνατότητα επικοινωνίας με όμορο δωμάτιο για τη φιλοξενία συνοδού. Στον ίδιο όροφο βρίσκονται ο χώρος παρασκευής του πρωινού, ο χώρος τραπεζοκαθισμάτων και οι κοινόχρηστες τουαλέτες.
Στον δεύτερο (2ο) και τον τρίτο (3ο) όροφο έχουν διαμορφωθεί από 11 δωμάτια, με διαφοροποίηση των υλικών, των χρωμάτων και του φωτισμού.
Στον τέταρτο όροφο συναντάμε πέντε σουίτες διαφορετικού ύφους και διαστάσεων. Στους υπαίθριους χώρους του τέταρτου ορόφου, έχουν διαμορφωθεί φυτεμένα - δώματα βεράντες με φυτά της ελληνικής γης, όπως είναι η ελιά, η ψευδοπιπεριά, το θυμάρι, η λεβάντα.
Όλα τα δωμάτια διαθέτουν φυσικό φωτισμό και αερισμό. Ο μηχανολογικός εξοπλισμός που απαιτείται για τη λειτουργία του ξενοδοχείου, φιλοξενείται στο δώμα.
Για την κατασκευή του Ξενοδοχείου έχουν επιλεγεί υλικά, οι προδιαγραφές των οποίων εξασφαλίζουν την υψηλή ποιότητα, αντοχή και ασφάλεια.
Για την ελάχιστη επιβάρυνση του στατικά ενισχυμένου φέροντος οργανισμού, αλλά και για λόγους ηχομόνωσης (Κατηγορίας Α) και πυραντίστασης (δείκτης πυραντίστασης 60min), επιλέχθηκε ως σύστημα δόμησης όλων των εσωτερικών διαρρυθμίσεων η ξηρά δόμηση. Όλες οι εσωτερικές τοιχοποιίες κατασκευάστηκαν σύμφωνα με τις τεχνικές προδιαγραφές και υπό την καθοδήγηση των τεχνικών εκπροσώπων της KNAUF.
Οι οροφές του ξενοδοχείου αποτελούνται επίσης από επισκέψιμη ψευδοροφή γυψοσανίδας, που εξασφαλίζει την ηχομόνωση και θερμομόνωση των δωματίων.
Τα δάπεδα των δωματίων είναι ξύλινα, ενώ οι διάδρομοι είναι επενδεδυμένοι με μοκέτα σύγχρονης τεχνολογίας που καθαρίζει την ατμόσφαιρα. Ο χώρος υποδοχής και το κεντρικό κλιμακοστάσιο είναι επενδεδυμένα με μάρμαρο. Ο χώρος πρωινού, το παρασκευαστήριο και οι βοηθητικοί χώροι καλύπτονται από πλακίδια γρανίτη. Σε όλες τις δαπεδοστρώσεις έχει εξασφαλιστεί η απαιτούμενη ηχομόνωση.
Οι θύρες πρόσβασης στα δωμάτια είναι ξύλινες πυράντοχες, ενώ όλες οι εσωτερικές θύρες των δωματίων και των wc είναι γυάλινες.
Ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε στην επιλογή των δομικών υλικών και των χρωμάτων, τα οποία διαφοροποιούνται ανά όροφο, και σε συνδυασμό με τα έπιπλα που σχεδιάστηκαν σε λιτή γραμμή και πλήρη αρμονία με τα επιλεγμένα υλικά, δίνουν σε κάθε επίπεδο διαφορετικό χαρακτήρα, ανάλογο με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του.
Ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε και κατά τον σχεδιασμό του φωτισμού, ο οποίος ακολουθεί τη λιτή και μοντέρνα γραμμή σχεδιασμού, με διαφοροποιήσεις ανά επίπεδο ώστε να καλύψει τις λειτουργικές ανάγκες και με ποικίλα σενάρια που ενισχύουν την εξατομικευμένη εμπειρία του χρήστη.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως η Η/Μ μελέτη αξιοποιεί πλήρως τις νέες τεχνολογίες, προσφέροντας μια νέα εμπειρία άνεσης στους πελάτες, ευκολία στη λειτουργία του ξενοδοχείου και οικονομία στην κατανάλωση ενέργειας.
Το κόστος υλοποίησης της κατασκευής ανήλθε στο ποσό των 1.500.000,00 €
Συντελεστές & Προμηθευτές Ξενοδοχειακού Εξοπλισμού:
Κατασκευάστρια Εταιρεία: TEXNEK AE
Αρχιτεκτονική Μελέτη / Αρχιτέκτονας Έργου: Έρρικα Γινοπούλου
Συνεργάτης Αρχιτέκτων TEXNEK AE / Υπεύθυνη Υλοποίησης: Άρτεμις Δημήτρουλα
Αρχιτέκτων Εσωτερικής Διακόσμησης: Δήμητρα Παπαδάμη
Στατική Μελέτη: Βασίλης Καρβούνης
Μελέτη Η/Μ Εγκαταστάσεων: Δανιήλ Παππάς, Γιώργος Παππάς
Συνεργάτης Κλιματισμού: Αυγουστίνος Φωτόπουλος
Σχεδιασμός φωτισμού: Λιάνκα Παπακαμμένου
Κτιριακοί Αυτοματισμοί και έλεγχοι: Eib Shop
Έπιπλα ξενοδοχείου: GK MOBILI
Καρέκλες δωματίων και βεραντών: ΕΔΡΑΝΟ
Τραπεζοκαθίσματα πρωινού: Κ2 Contruct Furniture
Φωτιστικά: BGE LED
Πλακίδια μπάνιων / δαπέδων: Bathroom plus Π. ΣΑΠΟΥΝΤΖΗ ΑΕ
Πλακίδια μπάνιων / δαπέδων / τοίχων: BAGNO Y BAGNO ΠΑΠΑΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ
Ξύλινα Δάπεδα: ΚΑΣΤΡΙ ΑΕ
Κουρτίνες / ρόλερ: VAGENAS Dressing Interiors
Κεντρικές /γυάλινες θύρες: GOLDEN DOOR
Διαχωριστικά μπάνιων / Καθρέπτες / Υαλοστάσια: PATSIS GLASS SA