Η περιοχή που βρίσκεται το κτίριο αποτελείται από έναν μικρό πυρήνα κτιρίων, που είναι κτισμένα τη δεκαετία του 1950, ενώ το μεγαλύτερο και επικρατέστερο τμήμα αποτελείται από κτίρια της δεκαετίας του 1970 με ανάλογα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά. Επιπλέον, το οικόπεδο είναι σε άμεση επαφή με το λιμάνι και την παραλία της Νέας Χώρας Χανίων, καθώς και με τον νέο παραθαλάσσιο πεζόδρομο, που έχει υλοποιηθεί πρόσφατα και αποτελεί τη συνέχεια του παραλιακού μετώπου της Παλιάς Πόλης των Χανίων. Εξωτερικά, το κτίριο μελετήθηκε σαν ένα ενιαίο αισθητικά κτιριακό σύνολο, με μεγάλη έμφαση στη χρήση των υλικών και των χρωμάτων, ώστε το τελικό αποτέλεσμα να αλληλεπιδρά με το άμεσο αρχιτεκτονικό περιβάλλον, ενώ ταυτόχρονα να αναβαθμίζει την εικόνα της πόλης στο σημείο που βρίσκεται. Αυτό επιτυγχάνεται με τη γενική ογκοπλαστική αναμόρφωση των όψεων, καθώς και με τη χρήση αντίστοιχων υλικών και ιδιαίτερων αρχιτεκτονικών στοιχείων και επενδύσεων.
Η πλήρης ανακατασκευή ολοκληρώθηκε μετά από 24 μήνες (2020-21) τον Ιανουάριο του 2021, και το συνολικό κόστος ανέρχεται στα 2.500.000 €. H αρχιτεκτονική μελέτη, η οποία εκπονήθηκε σε 5 μήνες από το αρχιτεκτονικό γραφείο "Εμμανουήλ Σέγκος", διαμορφώνει το κτίριο ως εξής: Οι χώροι κοινού αναπτύσσονται στο ισόγειο, με τη ρεσεψιόν, τους χώρους υποδοχής - καθιστικών και το bar. Τα δωμάτια επισκεπτών αναπτύσσονται στους ορόφους 1 έως 4. Στον πέμπτο όροφο τοποθετείται κλειστή πισίνα, γυμναστήριο και χώροι καθιστικών και εστίασης. Κάτω από το επίπεδο της εισόδου, δημιουργούνται βοηθητικοί και υπηρεσιακοί χώροι και ένας μικρός χώρος αισθητικής και μασάζ. Εκτός περιγράμματος και κατ' επέκταση των υπογείων προς τον ακάλυπτο, τοποθετείται το κεντρικό εστιατόριο και η αίθουσα πρωινού. Η σύνδεσή του γίνεται από το lobby, από ανεξάρτητο ανοικτό κλιμακοστάσιο, και ο φωτισμός του ενισχύεται από φυσικό φωτισμό με ανοίγματα στην οροφή, η οποία εξωτερικά φυτεύεται και αποτελεί τον κήπο του ξενοδοχείου.
Το γενικό ύφος (Design Style) των εσωτερικών χώρων που αποπνέει το ξενοδοχείο, είναι ανάλογο της εταιρικής ταυτότητας και του κοινού που απευθύνεται. Πρόθεσή μας, η ανάδειξη της συγκεκριμένης χρήσης μέσω ενός διακριτικού σχεδιασμού, όσον αφορά και τους εσωτερικούς χώρους του ξενοδοχείου. Ο εσωτερικός σχεδιασμός των κοινόχρηστων χώρων αποτελεί συνέχεια του εξωτερικού με τη χρήση παροιμιών υλικών και με τη χρήση ανοιγμάτων, τα οποία προσφέρουν μεγάλη διαφάνεια σε όλο τον χώρο υποδοχής, τόσο από την πλευρά της εισόδου όσο και από τη μεριά του ακάλυπτου χώρου του οικοπέδου, ο οποίος έχει διαμορφωθεί σαν εσωτερικός κήπος του ξενοδοχείου. Τα δωμάτια του ξενοδοχείου, από αισθητικής άποψης, αποτελούνται από δυο τύπους. Ο ένας τύπος, στον οποίο ανήκουν και τα περισσότερα δωμάτια, προσπαθεί να προσεγγίσει ένα μεικτό ύφος δωματίου, που αναφέρεται πιο πολύ σε ένα δωδεκάμηνης λειτουργίας ξενοδοχείο πόλης, με πιο αυστηρό ύφος στην επίπλωση, στον χρωματισμό των επίπλων και στα υφάσματα. Ο δεύτερος τύπος αποτελείται από δωμάτια με μεσογειακό ύφος, καλοκαιρινής διάθεσης, που απευθύνεται -όχι πάντα, αλλά κυρίως- σε ένα πιο νεανικό κοινό.
Εκτός της λειτουργικής και αισθητικής αναβάθμισης, το κτίριο εξοπλίστηκε με ενεργειακά και καινοτόμα συστήματα παράγωγης ενέργειας, όπως η χρήση γεωθερμικής αντλίας για τον κεντρικό κλιματισμό και φωτοβολταϊκών συστημάτων για τον κοινόχρηστο φωτισμό, που σε συνδυασμό με την ενεργειακή μελέτη του κελύφους επιτυγχάνουν τον βέλτιστο αερισμό, κλιματισμό και φωτισμό των χώρων, με την ελάχιστη κατανάλωση ενέργειας για τη συγκεκριμένη χρήση.
Συντελεστές & Προμηθευτές Ξενοδοχειακού Εξοπλισμού:
- Αρχιτεκτονική μελέτη - Επίβλεψη: Εμμανουήλ Σέγκος (Αρχιτέκτων Μηχανικός)
- Ομάδα έργου: Μαρία Καλαϊτζαντωνάκη (Αρχιτέκτων Μηχανικός), Αντώνης Ανδρεάδης (Αρχιτέκτων Μηχανικός)
- Μελέτη εσωτερικών χώρων: Εμμανουήλ Σέγκος (Αρχιτέκτων Μηχανικός), Μαρία Καλαϊτζαντωνάκη (Αρχιτέκτων Μηχανικός)
- Στατική μελέτη - Επίβλεψη: Ελευθέριος Δασκαλάκης (Πολιτικός Μηχανικός), Δημήτριος Μανιουδάκης (Πολιτικός Μηχανικός)
- Η/Μ μελέτη: Σπυριδούλα Ζουριδάκη (Μηχανολόγος Μηχανικός), Μαλλιαράκης Ζαχαρίας (Μηχανολόγος Μηχανικός),
- Μελέτη φωτισμού: Εμμανουήλ Σέγκος (Αρχιτέκτων)
- Σύμβουλος πυροπροστασίας: Σπυριδούλα Ζουριδάκη (Μηχανολόγος Μηχανικός)
- Μελέτη Φύτευσης: Εμμανουήλ Σέγκος (Αρχιτέκτων Μηχανικός)
- Συντονιστής Κατασκευής: Λάμπρος Τσιλεδάκης
- Κατασκευαστής: Project Plus IKE (τεχνική-κατασκευαστική εταιρεία)
Έπιπλα: Καλοτερακης AE, Ditre Italia, Zuiver, Duchbone, Mexil, Emo
Κρύσταλλα ειδικές κατασκευές: Μπουζάκης ΑΕ
Αλουμίνια: Ζουλάκης Ιωσήφ, Europa, Βαφές Oxal
Πόρτες δωματίων: Golden Door, Ηλεκτρομηχανική ΑΒΕΕ
Φωτισμός: Fotonio Lab
Ηλεκτρολογικός εξοπλισμός: Ηλεκτροεισαγωγική Ρεθύμνου ΕΠΕ
Κεραμικά πλακίδια, επεξεργασία/ ειδικές κατασκευές: Άκρον ΑΕ
Προμήθεια χρωμάτων, Τεχνοτροπίες: Καμπακος Χρώματα ΑΕ, Torra Ermant Shaban
Πατητές τσιμεντοκονίες: Ψυλλάκης Γεώργιος
Είδη υγιεινής, εξοπλισμός: Άκρον ΑΕ
Αξεσουάρ Μπάνιου: Hansgrohe SE, Niveco ΑΕΕ, Sanco
Αυτοματισμοί (δίκτυα, κάμερες, κλιματισμοί, φωτισμός, key cards κ.α.): Λιοδάκης Ελευθέριος κ Σια ΕΕ – DC Electronics
Επαγγελματικός εξοπλισμός κουζίνας: Μπουντουράκης ΑΕ
Μηχανολογικές εγκαταστάσεις: Μαλλιαράκης Ζ. Μον. ΙΚΕ
Προμήθεια και επεξεργασία ξύλου: Mipeco Μον. ΕΠΕ, Γιανουλάκης Ηλίας & Σια ΕΕ
Υφάσματα λευκά είδη: Elyros – Κουκούλης Θ. & Σια ΟΕ
Κουρτίνες, στόρια: Παπαδάκης Άρης & Σια ΟΕ